петък, 6 юли 2012 г.

Рецепта: Как се прави мусака?

Как се готви мусака? Българска национална кухня, рецепта за класическа мусака с кайма и картофи.

Предполагам, че много от вас си мислят, че това е нещо трудно, няма такова нещо с малко повече желание и старание се получава всичко перфектно. Днес аз направих първата си мусака, която беше невероятно вкусна и сега ще споделя с вас как става.


Необходими продукти:

600 гр. кайма
2 кг. картофи
1 голяма или 2 по-малки глави лук
4-5 скелитки чесън
1 морков
2-3 домата
Червен пипер
Черен пипер
Половин връзка магданоз
Сол
2-3 супени лъжици олио

За заливката:

3 яйца
Кофичка кисело мляко (около 400 гр.)
2 супени лъжици брашно
Половин връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Лукът се наразява на ситно, към него се прибавя и ситно настъргания морков. Олиото се загрява предварително и лука и моркова се слагат да се запържат леко и да се задушат, докато лука не стане почти прозрачен. Прибавят се топченцата кайма, наразяания чесън и настърганите домати. Оставя се да поври известно време, докато от време на време се разбърква.


Виждаме картофите приготвени - обелени, измити и нарязани на средно големи кубчета. В тигана с каймата, лука и останалите неща добавяме подправките - червен пипер, черен пипер, магданоз, малко сол (аз лично сложих и пикантина за готвени ястия със зеленчуци). Подправките се слагат на око, като се внимава да не се прекали.


Оставяме малко време да се задуши, като разбъркваме от време на време, защото има опасност да загорим нещо. През това време пускаме фурната на 250 С за да може да загрее. След това изсипваме задушените вече неща от тигана в тавата с картофите и се залива с вода, колкото да покрие картофите.


Когато сме готови и с това и сме сложили достатъчно вода слагаме тавата в предварително загрятата на 250 С фурна. Оставяме да се изпече около 30 мин до леко зачервяване, внимавайте да не ги прегорите.

Докато чакаме тавата във фурната приготвяме заливката. Изсипваме в съд 3-те яйца, 2-те лъжици брашно и киселото мляко. Добавяме и 1/2 връзката магданоз. Разбъркваме хубаво всичко докато се получи смес с еднакъв цвят, която да е добре разбита. За целта може да ползвате и миксер.


След като се зачервят картофите в тавата изваждаме и заливаме с предварително подготвената заливка.


Трябваше ми още малко заливка за да стане перфектно, но при вас ще се получи защото съм сложил повече количества в заливката и ще бъде идеално. След като се залее всичко със заливката връщаме обратно във фурната за около 15-20 мин. Наблюдавайте внимателно през това време да не го прегорите.


Ето го и резултата. Изглежда, а също така е много вкусно. Пробвайте да добавите малко пикантина, леко ще промени вкуса, а ако се улучат точното количество от подправките резултата е страхотен.

Приятен апетит!

1 коментар: